Schoonmaken onderhoud van een vilten hoed.

Schoonmaken en onderhouden van een vilten hoed

ONDERHOUD VAN JE HOED

De beste plek voor een hoed is deze te bewaren in een hoeden doos zodat de hoed word beschermd tegen stof en licht. Om de vorm van de hoed te bewaren is het plat neerleggen van de hoed af te raden. Draai de hoed om en laat deze rusten op de rand zodat de hoed van de boven kant net vrijkomt van de onderkant van de doos.

Voor hoge hoeden hebben we daarom speciale opbergdozen waar de hoed precies met de rand in schuift.

Heeft u geen doos ter beschikking zet de hoed op een pas hoofd of een statief maar ook een oude standaard van een lamp zodat deze vrij hangt en de vorm intact blijft.

HOE VERWIJDER IK EEN ZWEETRAND VAN EEN VILTEN HOED?

Met een hoeden borstel kunnen de meeste vlekken uit de rand gehaald worden. Draai altijd tegen de klok in en doe dit met een zachte hand. Verder bevelen wij bij hardnekkige vlekken aan de hoed even boven waterdamp te houden en dan weer met de borstel of met een sponsje de vlekken er uit te borstelen. gebruik geen reinigingsmiddelen.

KAN MIJN HOED TEGEN DE REGEN?

Nee de meeste vilthoeden verliezen hun vorm in een goede regenbui dit kunt u tegen gaan door uw hoed te beschermen in de bui met een plastic kapje of de binnen kant van de hoed in te spuiten met vocht afstotende spray. Maar er zijn ook hoeden bestand tegen regen dit zou ik even navragen bij de koop van de hoed.

Wat te doen bij een natte hoed.

De eerste stap is dan om het vocht eruit en af te wapperen. Vervolgens vul je de hoed met keukenrol of ander vochtabsorberend papier. Door deze acties is het grootste gevaar voor vormverlies geweken. Borstel de hoed als die zo goed als droog is zachtjes tegen de klok in. Als je hoed is vervormd, vul je die met wit vochtabsorberend papier (vooral geen krantenpapier, want de kans dat dat vlekt op je hoed is levensgroot) en houdt de hoed dan ondersteboven boven een pan kokend water en laat de damp in de hoed trekken. Laat de hoed als die vochtig is weer drogen in de juiste vorm.

Nee niet uw hoofd word groter maar de hoed kan gaan krimpen. Maar maak je geen zorgen, het vergroten van je hoed is mogelijk. Doe dat door te stomen (je kunt een pan met kokend water te gebruiken) en de inzet van een vergroter (van hout), zo kun je je hoed oprekken, zodat terugkeert naar de oorspronkelijke grootte. Het recept is al eerder in de gids aan bod gekomen, daarom hier de korte versie: maak de hoed vochtig, draai de vergroter uit tot de gewenste maat en vorm. Let goed op de naden en neem de tijd. Laat de spanning op de hoed bij het afkoelen. Herhaal dit tot de hoed weer in topvorm is.